Art Deco nameštaj – sinonim za eleganciju i stil

Blog 05. jun 2020.

Jedan od najdugotrajnijih i najuticajnih internacionalnih stilova u istoriji  vizuelnih umetnosti – Art Deko (Art déco), ostavio je trajan pečat na arhitekturu, dizajn enterijera i nameštaja, industrijski, grafički dizajn i modu. Nastao је u Francuskoj, neposredno pred Prvi Prvi svetski rat, a odatle se proširio na celu Evropu, a potom i Ameriku. Tridesetih godina prošlog veka, u vreme velike depresije, stil je donekle izmenjen, uvođenjem novih materijala. Početkom Drugog svetskog rata, okončana je njegova dominacija, pojavom funkcionalnih umetničkih stilova.

Skupoceni materijali

Art Deko stil vezuje se za upotrebu: nerđajućeg čelika, hroma, stakla, keramike, lakiranih predmeta, ukrašenenih drvenih aksesoara, bakelita (tvrda i otporna sintetička plastika). Specifična je upotreba egzotične kože – zebrine, zmijske ajkuline i kože raže. Nameštaj je imao posebnu draž zbog svoje prirodne forme i unikatnosti, pravio se od kvalitetnih i egzotičnih vrsta drveta. Često je bio izrađivan od zebrang drveta –  tvrdog i egzotičnog stabla, koje svojim šarama podseća na zebru. Koristilo se i tvrdo drvo poput abonosa, koji je celom površinom bio ispoliran.  Čvrsti komad egzotičnog drveta korišćen je tokom čitavog procesa gradnje, po čemu se ovi komadi izdvajaju od savremenog drvenog nameštaja koji se pravi jeftinijih sirovina. Polirani metal i lak korišćeni su za stvaranje površina sličnih ogledalu, zajedno sa staklom. Sjaj nameštaja glavna je odlika pravog Art Deko dizajna.

 Uloga boje

Stil se prepoznaje po izražajnim i upečatjivim bojama, uz korišćenje puno kontrasta. Bile su zastupljene svetle boje sa dubokim nijansama, među kojima dominiraju žuta, crvena, zelena, plava i roze. Ovi tonovi odlično se slažu sa elegantnim srebrnim, metalnim i hromiranim nijansama, zbog čega kontrast dobija na značaju. Nežnija bež, koristila se u trpezarijama i spavaćim sobama.

Forma i dizajn nameštaja

Sav nameštaj nastao u Art Deko stilu bio je skup i luksuzan. Naglasak je na vertikalnim linijama i glatkim ravnim, prostranim površinama koje su se isticale jakim tonovima, uz upotrebu geometrijskih oblika, često u obliku cik-cak linija ili V obrazaca naopačke. Stil karakterišu oštri i aerodinamični oblici, bez šarenih detalja i dodataka.

Najčešći komadi nameštaja su: stolice, ormani, stolovi za kafu i kreveti. Služili su za različite namene, doprinoseći celokupnom elegantnom dizajnu prostora. U isto vreme, Art Deko, doneo je visok nivo kvaliteta svojim komadima,  izrađenim da traju dugi niz godina. Vrhunski dizajneri stvorili su kreacije u skladu sa željama i potrebama tadašnjih visokih slojeva društva, počevši od velikih komadnih elemenata. Pojedine komode i ormani imali su preko površine dodatne tanke zaštitne slojeve drveta, dobijene takođe od kvalitetnih stabala tropskih vrsta, poput mahagonija.

Deo nameštaja ovog umetničkog stila bio je izrađen od alumnijuma i hroma. Stolice, ormani, komode i kredenci imali su glatke i polirane, odnosno sjajne površine koje odbijaju svetlost. Na ovaj način dodatno se isticala njihova elegancija i inovativnost čemu su  doprinosile izražene i tada popularne, crna i crvena boja.

Ormani su bili veliki i čvrsti, često izrađeni od egzotičnog drveta, poput makasar ebanovine, javora ptičjeg oka ili hrasta iz Burme. Sreću se i komadi obojeni u metalik boje. Kreveti su bili ogromni, drveni, sa metalnim detaljima. U zavisnosti od dizajnera, mogli su sadržati motive drevnih kultura Maja, Acteka i Egipta. Najtipičniji komad nameštaja iz perioda Art Deko-a je koktel sto sa staklenim poklopcem i metalnim nogama.

Art deko u savremenom enterijeru

Svaki Art Deko komad ima svoju priču. Zato kada pomislite na eleganciju, besprekornu završnu obradu i eklektične detalje, ovo je stil koji ih  sve obuhvata. I danas je veoma aktuelan pravac u dizajnu nameštaja. Istovremeno odaje retro utisak, ali i pečat jednostavnosti, sofisticinarosti, otmenog minimalizma i raskoši. Duh Art Dekoa u domu ne mora nužno da znači promenu celokupnog nameštaja. Dovoljno je dodati nekoliko autentičnih komada, poput fotelje ili komode i utonuti u razmišljanja.