Moj retro izlet

Blog 27. jan 2016.

Poslednjih godina, svedoci smo da su se retro trendovi u nemeštaju vratili na velika vrata. Fotelje iz razdoblja 50., 60. i 70ih godina XX veka naročito su elegantne i lepe. Danas se često izrađuju replike tih starih fotelja, a ne retko se mogu videti i na otpadu gde su meta onih koji umeju da ih povrate u život.
U svetu vlada prava pomama za jedinstvenim savremenim draguljima iz sredine prošlog veka.
Živimo u društvu masovne proizvodnje, kada stanovi i kuće počinju da liče jedni na druge, da izgledaju gotovo isto. Kupcima je dosadila jenoličnost pa tragaju za ovakvim komadima u retro stilu. Nameštaj koji je krasio domove 50ih god je bio od punog drveta, za razliku od današnje iverice (presovanog drveta), bio je u čistim linijama, sa prepoznatljivim nogama i jakim tkaninama u grafičkim dezenima.
Verovatno su vas više puta savetovali da ne bacate garderobu ili nameštaj, da će to ponovo, za 20-30 godina, biti u modi. To je, po mom mišljenju, tačno. Međutim, stil se ne vraća kroz istovetan materijal i boje, teksturu i dizajn već se početna, originalna ideja modifikuje i prilagođava novom vremenu. Kao i u modi, dizajneri nameštaja crpu inspiraciju iz prošlosti na šta nadovezuju moderne detalje savremenog života.

Za ljubitelje vintage stila, Imaginarium vam nudi Tetris fotelju, originalan komad nameštaja koji sam redizajnirala. Kupila sam je u jednoj prodavnici starog nameštaja pa, iako joj je drvo bilo dosta izguljeno, bila je stabilna, bez oštećenja. Sedalni i leđni jastuci su takođe bili sačuvani što je omogućilo da lakše napravimo novi par. Nakon šmirglanja i pripreme, drvene delove sam ofarbala u žuto i prelakirala ih a nove jastuke obukla u dinamičan materijal, oivičen žutim kederom što mu, u tapetarskom smislu, daje završni umetnički pečat.