Nj.v. Koktel Stolica

Blog 25. maj 2015.

Ništa nas više ne podseća na šarm 50-ih nego klasične koktel stolice. Postale su ikone ovog perioda zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti. Čak i danas, one se proizvode u različitim ali ipak sličnim i prepoznatljivim formama. Sa punim pravom su sve traženije, pogotovu u retro ambijentima gde se želi naglasiti vintage look.

Imam veliko zadovoljstvo da vam ih ponudim i u svom asortimanu…

Kratka istorija:

1950-ih godina je povećana industrijska proizvodnja, uz uvođenje novih materijala koji se ranije nisu koristili u proizvodnji nameštaja. Posleratna industrija nameštaja se prebacuje sa tradicionalne na smele, upadljive i šarene dizajnerske komade. Prevaziđen je trend skupih, monumentalnih komada koji su trebali da potraju decenijama, pa i duže, i da u kući podvuku statusni simbol vlasnika. Odnos prema nameštaju se promenio… One su prepoznatljive po zakrivljenom naslonu koji nas ,grli’ dok sedimo, i konusnim nogicama. Ne retko su rađene i prodavane u paru, sa malim koktel stolom između. Boje su bile svetle, obično u veselim crvenim i plavim tonova i najčešće su bile presvučene plišanom ili vunenom tkaninom.

Primena u prostoru:
S obzirom da su u pitanju fotelje, tradicionalno ih zamišljamo u dnevnoj sobi. Međutim, ja njihovo mesto, s obzirom da su male i lagane, pronalazim i u drugim prostorijama. Kada je o spavaćoj sobi reč, uz odgovarajuću lampu, mogu vam pružiti utočište uz knjigu, pred spavanje. Napravite im i dekorativni jastuk koji će se slagati sa prekrivačem kreveta ili bojom zida. Neobavezno prebačeno ćebence preko naslona će dodatno ušuškati prostor u hladnijim danima.
Koktel stolice su takođe odlično rešenje za hodnik, gde možete sesti da se izujete ili da ostavite tašnu. Može biti veoma korisna i u dečijoj sobi jer ne zauzima puno mesta a neophodna je da se smeste drugari.
Neprocenjiva je u malim prostorijama bio on rezidencijalan bilo neke druge namene.

Verujem da ćete se i vi  zaljubiti u ovaj mali komad istorije i čuvaćete ga u godinama koje dolaze. Niskog sedišta, sa ili bez rukonaslona, one su kompaktne i veoma udobne. Lako ih je uklopiti, idealne su za male prostore, lagane su – jednostavno ih možete pomerati po potrebi.