Psihologija boja ili kako da se osećate dobro u sopstvenom domu

Blog 16. avg 2017.

Boja je univerzalan, neverbalni jezik koji svi intutivno znamo da govorimo, kolorit zidova vašeg doma nije samo stvar estetike. Boja je moćan alat koji utiče na emocije i ponašanje. Ali, iako nam boje mogu pomoći da kreiramo željeno raspoloženje u našem enterijeru, moramo da imamo u vidu da su psihološki efekti boja uslovljeni kako našim individualnlim iskustvima, tako i dominantnim kulturim obrascima.

Svima je poznato da u različitim kulturama iste boje mogu imati različita značenja. U pojedinim azijskim kulturama, bela je povezana sa smrću i žalošću, a u hrišćanskoj kulturi sa radosnim životnim događajima kakvi su krštenje i venčanje. Boje su takođe ne samo stvar tradicije, već i mode. Da li ste znali da je pink smatrana „ispravnom“ bojom za male dečake tokom 20 – ih i 30 – ih godina 20. veka u Americi, a da je bebi – plava, s druge strane, bila namenjena devojčicama?

Ipak, treba imati na umu i to da naši psihološki odgovori na boje nisu nužno povezani sa obrascima koji nam se nameću i da su, prema pojedinim naučnim istraživanjima, ljudske reakcije na određene boje jesu univerzalnog karaktera. Psihologija boja može biti koristan saveznik prilikom dekoracije stana jer donosi uvide o tome koje boje postiču određena raspoloženja.

Za odabir adekvatnog kolorita zidova i stvaranje zdravog emocionalnog okruženja, potrebno je pre svega znati koja je primarna funkcija svake sobe.

Potrebni su vam saveti? Evo i kratkog vodiča za izbor boja u zavisnosti od prostorije.

Dnevnu sobu i hodnik trebalo bi okrečiti toplijim tonovima, kao što su različite nijanse crvene, žute, narandžaste, kao i zemljane boje, poput braon i bež. Smatra se da ove boje postiču konverzaciju i povezivanje između ljudi.

Žuta donosi radost sunca i emituje sreću. Ona, zbog svog energetskog naboja, može biti izvanredan izbor za kuhinju i trpezariju. U hodnicima, ulazima i malim prostorijama, žuta stvara utisak dobrodoščlice. Ali uprkos tome što je žuta radosna boja, vodite računa da ona nije dobar izbor za prostorije kakva je na primer spavaća soba. Istraživanja su pokazala da žuti enterijer pospešuje nerviranje i plakanje beba. Takođe, ova boja može izazvati osećanja frustracije i besa.

Za kuhinjski prostor i trpezariju, stručnjaci savetuju da odaberete upravo one boje koje vas pozitivno emotivno vezuju za kuhinju iz vašeg detinjstva. Ukoliko je kuhinja bila ofarbana u plavo ili belo i imate srećne uspomene na tu prostoriju, upravo to je kombinacija boja za vas i vašu porodicu.

Ukoliko nemate šemu boja koje se rado sećate, nijanse crvene i žute takođe mogu biti sjajne boje za kuhinjski i trpezarijski prostor. Posebno se preporučuje crvena jer ova boja postiče kako razgovor, tako i apetit, pa i vaši gosti mogu misliti da ste mnogo bolji kuvar nego što zaista jeste. Ali, pazite se ukoliko ste na dijeti! Industrija restorana je odavno prepoznala “kvalitet” crvene u buđenju nagona za hranom, te je tako ova boja postala i jedna od najpopularnijih u enterijerima ugostiteljskih objekata.
[divider]Sasvim suprotno, spavaća soba je prostorija za opuštanje i povezivanje sa vašim partnerom. Hladne nijanse plave, zelene i boje lavande, uvek su sjajan izbor jer se smatra da imaju umirujući efekat. I dok crvena utiče na povećanje krvnog pritiska, rad srca i stimuliše aktivnost, plava ima potpuno suprotan efekat. Zato je doživljavamo kao boju koja umiruje.
[divider]Bela i tople boje su uvek popularne u dekoraciji kupatila jer asociraju na čistoću. Ipak, danas kupatila nisu samo prostorije u kojima održavamo higijenu tela, već i zone za relaksaciju. Zbog toga mnogi ljudi za ovu prostoriju biraju opuštajuće nijanse plave i zelene, koje u isto vreme daju osećaj čistoće i svežine.
[divider]Glavni moto radne sobe je produktivnost, a stručnjaci za boje saglasni su da je zelena sjajan izbor za ovu prostoriju jer je to i boja koncentracije. Veruje se da zelena oslobađa od stresa i pomaže ljudima da se opuste. Takođe, postoji mišljenje da podstiče plodnost, što je čini i dobrim izborom za spavaću sobu.
[divider]S druge strane, narandžasta budi uzbuđenje, doprinosi povećanju entuzijazma i jedna je od najenergičnijih boja. I dok narandžasta svakako nije adekvatan izbor za dnevnu ili spavaću sobu, vrlo je adekvatna u sobi za vežbanje. Narandžasta će vas podstaći da ispoljite emocije kako bi se relaksirali za vreme fitnesa. Pored toga, u drevnim kulturama, verovalo se da narandžasta leči pluća i podiže energetski nivo.