Saveti za prolećno uređenje doma – kako ukombinovati jarke boje

Blog 26. apr 2019.

Kada je reč o uređivanju doma, svako godišnje doba nosi određene izazove i konceptualne prilike da enterijer bude u skladu sa prirodom i njenim bojama. Tople zimske boje ili jesenja paleta koja odgovara neutralnijoj, manje svetloj spoljašnjoj paleti boja, tokom letnjih meseci menja svoj kolorit i boji dom u svetlije nijanse.

U susret najradosnijem godišnjem dobu koje odiše lepim i jarkim bojama, predstavljamo vam neke od saveta kako da svoj dom uredite u skladu sa paletom boja koja odgovara proleću, odnosno kako ukombinovati razigrane, jarke boje.

Razigrani enterijer doma

Bilo da je u pitanju sitan dizajnerski detalj ili elementi bez kojih domaćinstvo ne može, prolećni enterijer doma prosto vapi za razigranim enterijerom koji otvara prostor i unosi svetlost dana u vaš dom. Ako tražite servis koji će profesionalno očistiti vaše tepihe i vratiti im stari sjaj, odnosno svetliju nijansu koju je imao pre kupovine ili idete u kupovinu po neke nove stvari sa jarkim, prolećnim bojama, evo nekoliko predloga.

Dekorativni detalji jarkih boja

U potrazi za detaljima zbog kojih će vaš dom izgledati svežije, odabir komode oslikane letnjim motivima, taburea sa motivima leptirića ili jastučićia koji se slažu sa buketom cveća na stočiću pored, samo su neka od kreativnih rešenja koji će vaš dom ulepšati sa ukusom.

Smeli šareni detalji roze ili narandžaste boje, u kompoziciji sa neutralnim bojama zidova ili nameštaja, osvežavaju prostor jer daju mogućnost da se posle nekog vremena, sitni detalj zameni drugim koji ne narušava ukupnu kompoziciju prostora.

Takođe, tepisi, čiji je redovni godišnji servis – pranje i čišćenje, poželjno obaviti baš u prolećnom periodu, zbog povećanja aktivnosti i buđenja prirode, način je da vaš dom dobije svežiji izgled.

Jarke boje otvaraju prostor u enterijeru

Korišćenje sitnih detalja može da bude veoma efektan način da osvežite i ulepšate svoj dom, jeftino i bez većih promena. Međutim, za one smelije, koji žele da probaju nešto novo, korišćenje jarkih boja ne mora da se ograniči na kozmetičke detalje, već da se proširi na veći deo enterijera.

Hrabro korišćenje razigranih boja – žute ili narandžaste – prilikom krečenja zidova ili odabira nameštaja, može da utiče na čulnu percepciju enterijera i proširi celokupan prostor. Iako deluje da može da bude neprijatno, razbijanje jarke kombinacije neutralnim bojama podova, tepisima ili kuhinjskim elementima, predstavlja odlično rešenje ako se odlučite za ovakvo uređenje vašeg doma.

Eksperiment sa korišćenjem jarkih boja na većim površinama

Ukrajinska dizajnerka Ana Marinjenko u svom eksperimentu je pokazala da, korišćenjem jarko crvene i žute boje na velikim površinama u enterijeru, prostor dobija novu dimenziju. U stanu, koji je poslužio kao ogled, koriščeni su čak i apstraktni delovi nameštaja, sa ugaonim i oblim linijama, koji povećavaju fluidnost čitavog doma.

Ono što je dizajnerka zapazila prilikom vršenja eksperimenta je da čak i sitni detalji, poput jarko obojenih ručki na kuhinjskim elementima ili na plakarima u predsoblju, mogu da razbiju jednoobraznost velikih površina ili da prekinu monotoniju neutralnih boja.

Paleta prolećnih boja za uređenje doma

Uređenje doma u skladu sa prirodom i godišnjim dobima način je da se enterijer doma uklopi u spoljašnje okruženje. Primarna funkcija svakog uređivanja je da se osoba oseti lepo u prostoru u kojem provodi vreme. Način kako da se osećate dobro u sopstvenom domu umnogome je određen psihologijom boja i paletom koja ga ukrašava.

Zato paleta prolećnih boja za uređenje doma uključuje jarke nijanse i detalje koji prate razbuđivanje prirode. Topliji tonovi, počev od boje zidova, pa do detalja koji izgledaju lepo na oko, samo su neki od načina da se cvetna paleta uklopi u vaš dom. Prema psihologiji boja, svaka prostorija zahteva drugačije nijansiranje ali je zajedničko za sve njih da dom čine lepšim i udobnijim mestom.