Spavaća soba – raj za male princeze

Blog 15. sep 2019.

Od svih prostorija u stanu, spavaća soba je uvek onaj izdvojeni prostor, malo utočište koji čuva intimu, u njoj se sanja, mašta, čita i razmišlja. Naročito, ako u njoj spavaju male princeze. Ona je kreatvni kutak za decu, istovremeno skrovište, ali i mesto za razonodu i opuštanje.

Dečija soba uvek je najveselija prostorija u kući. Ona treba da predstavlja pravu malu oazu u kojoj će najmlađi članovi porodice provoditi svoje slobodno vreme,  gde će učiti i razvijati svoju ličnost, mesto gde će odrastati i za koje će ih vezivati lepe uspomene. Komercijalne dečije sobe u kojima egzistiraju uniformisani komadi nameštaja, najčešće odišu duhom praktičnosti i udobnosti, ali sa druge strane to su ogoljeni prostori, lišeni, posebnosti i individiulsnosti onoga ko u njima boravi.

Organizacija prostora

Prilikom uređenja dečije sobe veoma je važno voditi računa o njenoj organizaciji. S obzirom na to da je objedinjuje više funkcija u okviru jedne celine, neophodno je razmislti o uzrastu i  potrebama deteta, kako bi se osećalo prijatno i ušuškano u svom kutku. Odabirom kvalitetnih osnovnih komada nameštaja, kao što su krevet, orman i radni sto, može se uštedeti dosta novca u budućnosti, a dete će sa svakim novim periodom svog života imati sobu po svojoj meri. Odolite iskušenju šarenog i nameštaja malih dimenzija, koji će već za koju godinu postati neupotrebljiv, stavljajući akcenat na kvalitetan nameštaj koji ćete upotpuniti  i iznova osvežavati sa raznovrsnim detaljima.

Ukoliko u dečijoj sobi postoji klasičan krevet, a ne kauč koji bi se iskoristio i za sedenje, ispunite prostor velikim jastucima, tabureima, pa čak i nekom foteljom, ukoliko to prostor dozvoljava.

Orman u dečijoj sobi ne mora da bude jednostavan i sterotipnih boja i oblika.  Vrata ormana mogu biti u drugačijoj boji, nežnih i svedenih koje će se adekvatno ukopiti sa ostatkom prostora.

Handmade nameštaj

Ručno pravljen nameštaj nosi u sebi autorski pečat svoga tvorca, u njega je utkana originalna vizija i ideja. A inspiracija je tu ­- svuda oko nas: u  mašti, modi, prirodi, ili umetnosti. U saradnji sa naručiocem, ovakvi komadi nameštaja, bilo da se radi o ormanima, krevetima, ili pisaćim stolovima, sasvim su jedinstveni i posebni. Oni zrače posebnom energijom, ne robuju trenutnim trendovima i prolaznoj modi. Oslanjaju se na kvalitet, jedinstvenost i detalj.

Sobe za devojčice

Nameštaj i aksesoar posebni su u sobama namenjenim devojčicama. Romantični detalji bude dobro rapoloženje, osećaj prisnosti i topline. Čipka, til, meki oblici, nežne linije kao i pastelne boje, odgovaraju njihovom senzibilitetu, ujedno ­- nežniji i sofisticiraniji, a ne robustan dizajn. Opremajući sobe nameštajem koji nosi priču, prenosimo na mlade generacije i svest o tome da paralelno sa preplavljujućom svetom globalizacije i komercijalnosti i dalje egzistiraju  tradicionalne vrednosti, koje se odnose na kvalitet, različitost i unikatnost. Originalno urađen i dekorisan nameštaj, odličan je poligon za poigravanje detaljima, bojama i dezenima.

Dizajn i redizajn

Vintidž nije rezervisan samo za osobe sa velikim budžetom. Kada želite da svome detetu podarite nešto lepo, na pravom ste putu ako izbegavajte stereotipe, a pritom ste spremni da krenete u potragu za zanimljivim artefaktima, koji Vas na prvi pogled vraćaju u određenu epohu ili vreme. Redizajnirani ili originalno dizajnirani nameštaj lako se uklapa i ne opterećuje prostor. Ponekad je dovoljan i samo jedan komad ovakvog originalnog nameštaja, npr. krevet,  da čitava soba dobije na šarmu.

Detalji kao dodatak

Naravno, uvek možete dodati detalje, kao što su cvetni tapeti, šareni paravani, lagane i prozračne zavese, baldahin iznad kreveta, jastčući ili diskretna rasveta. U par koraka svaka obična i jednolična soba začas se može tranformisati u romantično carstvo iz bajke. I tu se igra ne završava! Ne zaboravite da izgled čitave prostorije možete periodično menjati i različitim prekrivačima, od jednobojnih, do onih sa printovima. Čarolija je u malim stvarima!